Vitamin B12 baby og barn

Vitamin B12 er viktig for barnets motoriske utvikling

07.06.2017

Barn fødes med et B12 lager

Kroppen bruker Vitamin B12 til å utvikle nervesystemet. Det er spesielt viktig at barn har tilstrekkelig mengde Vitamin B12 fra de er 20 uker gamle i mammas mage, til de fyller ca. 2 år. I løpet av den tiden skjer det en enorm utvikling av hjernen- og nervesystemet.

Når barnet er i magen tar fosteret opp den B12 som trengs fra mor. Fosteret fyller også på et ekstra lager i sin lever som kroppen skal bruke den første tiden i livet, før h*n kan spise vanlig mat. For at babyen skal få nok mengde B12 gjennom morsmelken er det viktig at mor bygger lageret allerede før babyen fødes.

Mors kosthold har betydning

Som mor og gravid er det fint å vite hvilke matvarer som inneholder Vitamin B12 slik at du kan sørge for at du og barnet får nok næring gjennom graviditeten. B12 finner du mest i produkter fra dyr som kjøtt, fisk, fugl, egg, lever (leverpostei) og rogn (kaviar). Du finner det også i tang og tare, som for eksempel det grønne rundt maki/sushi.

Introduksjon av fast føde før 6 måneder

Ny forskning viser at hos noen barn KAN Vitamin B12 ta slutt allerede ved 4-5 måneders alder. På grunn av denne forskningen endret Helsedirektoratet sine anbefalinger om når man kan starte med fast føde. I stedet for å starte med introduksjon til fast føde når de er 6 måneder, kan noen babyer ha behov for å starte litt før. Det er uvanlig med mangler før 4 måneder og babyer skal ikke starte med fast føde før de har blitt 4 måneder.

Veganere og vegeterianere

Ettersom Vitamin B12 finnes mest i animalske produkter, er veganere og vegetarianere i risikogruppen for å utvikle mangel av Vitamin B12. Som gravid eller ammende veganer/vegetarianer,  anbefales det å ha litt ekstra oversikt på Vitamin B12 verdiene i blodet.

Ta gjerne kontakt med fastlegen din for oppfølging.

De vanligste symptomene på mangler: Langsom motorisk utvikling. 

Mistenker du at babyen din har mangel på Vitamin B12? Da bør du ta kontakt med din fastlege eller helsestasjon for videre utredning. Det positive er at ved behandling blir det ofte umiddelbar forbedring på motorikken.

FØlg oss på facebook
#
hits