Smør – usaltet eller ikke?

19.09.2017

Spørsmålet er kanskje i stedet: hvor redd trenger man å være for saltet smør til barn under ett år?

Så mye salt finner du i vanlig smør

Vanlig meierismør inneholder 1,1 gram salt per 100 gram smør. Barns nyrer er ikke fullt utviklet før de er to år og dette skjer gradvis fra de blir født. For å klare å skille ut salt optimalt, trenger vi fullt utviklede nyrer. Det er derfor man sier at barns saltinntak bør begrenses.

Anbefalt maksinntak av salt til barn under to år er: 2,2 gram salt per dag. Dersom alt inntak av salt kommer fra meierismør, må man spise 200 gram for å få i seg 2,2 gram salt.

Nå er det selvfølgelig mange andre produkter som også inneholder salt og det er det totale inntak vi må se på. Men meierismør er sjeldent den STORE kilden til salt. Ofte bruker vi meierismør som smaksforsterkere og som en god fettkilde som gir metthetsfølelse. Men mengden er ofte ikke så stor. Til en baby porsjon kan det være 1 ss.

Som vi voksne også får lære, så er ikke mye salt bra for noen. Men alle trenger litt salt for å fungere optimalt.

Meierismør finnes i flere varianter og Setertypen og Kviteseidsmør inneholder 2,5 gram salt og Økologisk 1,5 gram per 100 gram smør.

Ekte smør

Når du er i butikken for å kjøpe ekte smør så skal du se etter ordet SMØR. Det finnes mange ulike navn på smørlignende produkter, men står det ikke smør er det i stedet en variant av margarin.

Føler man at det totale inntak salt blir stort kan man velge usaltet smør, men dersom meierismør er den eneste kilden salt til et barn under et år, så kan man bruke vanlig smør uten å være urolig for saltmengden.

Mer om salt til baby finner du HER.

 

FØlg oss på facebook
#
hits