Fett til baby

Små barn trenger fett

14.09.2017

Visste du at cellene i kroppen er bygget opp av fett og at 60% av hjernen er laget av fett. Da er det enkelt å forstå at gode fettkilder er utrolig viktig for hjernen når den utvikles aller mest. I dette innlegget får du vite litt mer om alternativene for fett til små barn.

Hjernens utvikling

Det er vanskelig å forstå den enorme utviklingen som skjer i et barns hjerne. Hvordan de hver uke lærer noe nytt. Fra den lille babyen som lærer å fokusere blikket, til så å gripe med hånden. Og bare noen måneder etterpå kan de si sitt første ord, for så å lære å gå. Noen ganger når de kun er et år gamle. Det er magisk!

Morsmelk inneholder alt et barn trenger den første tiden og MME er et supert alternativ når ammingen ikke fungerer. Men når det er på tide med introduksjon av mat så blir ting kanskje litt vanskelig. Vi har så mye å velge mellom og vi lærer så mye forskjellig. Visste du at morsmelk inneholder mye fett, faktisk hele 40 energiprosent, og at det meste er mettet fett (matvaretabellen.no). Det betyr at barn trenger fett for en optimal utvikling fra de er bitte små.

Fett i barnemat

Det er bra å prøve å tilsette en fettkilde til hvert måltid. Meierismør er supert å blande med grønnsaker, grøt og fruktmoser. Andre fettkilder du kan bruke er avokado, kaldpresset olje, kokosolje, nøttesmør og hjemmekokt kraft. Bruk det som passer best for dere og varier gjerne. Hjemme hos oss går det mest i smør, både fordi det er enkelt, men også veldig godt.

Det går helt fint å bruke meierismør og man trenger ikke å være redd for den lille mengden salt som er i smøret. Les mer om salt og baby HER.

Kroppen bruker gode fettkilder til å bygge et sterkt immunforsvar og man trenger faktisk fett for å ta opp alle vitaminer i frukt og grønnsaker. Det er også avgjørende for at vi skal holde oss mette lenge etter et måltid og ikke gå sultne.

Tips! Gode fettkilder er også bra for deg som forelder. Det er ekstra viktig for gravide og ammende.

FØlg oss på facebook
#
hits