Salt til baby og barn

Salt til baby, hvor mye er greit å gi?

Trenger små barn salt?

Vi lærer tidlig at vi skal være forsiktig med salt til baby og barn. Barn under ett år ikke skal ha salt på maten. Det hører vi fra venner, familie og helsestasjonen. Grunnen til det er at barns nyrer ikke er fullt utviklet før de nærmer seg 2 år. Nyrenes funksjon er blant annet å regulere saltbalansen. Men hvor mye er greit å gi?

Det er helt riktig at man ikke skal salte maten til barna, men visste du at alle mennesker trenger litt salt for å fungere optimalt? Det vi må passe på er at det ikke blir for mye.

Ferdigmat er verst

Noen produkter har et høyere saltinnhold enn det vi er klar over. Dette gjelder fremfor all ferdigmat som kjeks, fiskekaker, snacks, brød og kjøttprodukter som pølser og kjøttboller.

Derfor oppfordrer vi ofte til å  lage maten selv slik at du enkelt kan regulere saltmengden.

Bruker du en del ferdigmat kan du gjerne være litt bevisst på innholdet og lese bak på pakken. I følge nordiske anbefalinger skal barn under 2 år ha maksimalt 2,2 gram salt per dag. Det er rundt 1/2 teskje.

Gode huskeregler:

  • Det er en mengden som betyr noe. Om du vil at babyen din skal smake på maten din som du har saltet litt, går det helt fint. En teskje eller to, med saltet mat har lite å si og babyen spiser ikke store mengder.
  • Mat som er salt fra naturens side kan gis til barn og baby under ett års alder.

Det betyr at mat med naturlig innhold av salt som oliven og ansjos fint kan brukes. Vær litt forsiktig med spekemat.

Faktisk er det slik at barn vanligvis regulerer saltinntaket selv. (Dette gjelder ikke salt tilsatt i ferdigmat som det er vanskelig å smake seg til.) Noen dager kan behovet for salt være større enn andre dager, og da spiser kanskje barnet flere oliven om det står fremme på bordet.

Det er ikke nødvendig å blir helt hysterisk, men vær gjerne litt bevisste på det anbefalte totale inntaket per dag. Da er det lettere å vite hvor grensene går. Inntaket gjelder også for barn over 1 og 2 år.

 

 

FØlg oss på facebook
#
hits