Når er babyen klar for fast føde?

Debatten raser stadig i Norge.

Når skal man begynne med fast føde? Enhver mor vil gjøre det beste for barnet sitt, og nettopp derfor har slike diskusjoner en tendens til å kunne bli noe opphetede.

Vi kjenner vel alle en mor som har sterke meninger om diverse områder innen mammarollen? Spesielt som førstegangsmor kan man da bli litt overlumpet av alle meninger, råd og pekefingre.

Men det spiller ingen rolle hva andre rundt deg måtte mene, for i bunn og grunn er det ingen som kan fortelle deg når ditt barn er klar for å begynne å spise. Det er det kun barnet selv som kan.

 

Her er tegnene på at barnet ditt er klar for fast føde:

  • Barnet klarer å sitte i en oppreist posisjon uten å synke sammen
  • Barnet klarer å vise når h*n er mett ved å snu ansiktet vekk fra flaske/pupp.
  • Barnet virker sultent selv etter hyppige måltider (også utenom økedøgn)
  • Barnet dytter ikke ut all maten med tungen
  • Barnet klarer å lage tyggebevegelser
  • Barnet er tydlig interessert i maten deres

Et siste tegn som ofte tas med er at barnet viser interesse for maten til resten av familien. Men det vil de aller aller fleste barn gjøre allerede fra 4 mnd + uavhengig av om de er klare for fast føde eller ikke.

Dersom dere kan huke av på de aller fleste av de ovenstående punktene, kan det virke som dere kan gi fast føde en sjanse. Dersom dere opplever at barnet kanskje ikke er klar likevel, så vent i noen dager og prøv igjen. Husk at det ikke er noen grunn til å stresse, og at barnet blir klar når h*n blir klar.

Hva sier de norske anbefalingene?

I Norge anbefales det i dag fullamming frem til 6 mnd. Dersom det er behov for annet enn morsmelk etter at barnet har fylt 4 mnd, kan fast føde introduseres. Man bør tidligst begynne å gi fast føde fra 4 mnd, det er først da nyrene og tarmssytemet er klare for å påta seg jobben med å transportere ut avfallsstoffene fra maten.

Morsmelk eller morsmelkerstatning er fremdeles hovednæringen til barnet frem til barnet er 12 mnd – og dersom du ammer, må du gjerne fortsette med det i flere år fremover.

FØlg oss på facebook
#
hits