Melkeallergi hos baby

16.03.2017

Melkeallergi

Vi er født til å klare å fordøye morsmelk

Når vi blir født er vi lagt for å drikke morsmelk.  Morsmelk er på en måte magisk, den er så kompleks og helt perfekt for en liten baby. For å klare å fordøye denne melk blir barnet født med enzymet laktase som hjelper til å bryte ned melkesukker i melken.

Om barnet mangler dette enzym går melkesukker ufordøyet gjennom tarmen og gir diare. Dette kalles laktoseintoleranse. Det er veldig sjelden barn under ett år mangler laktase, da vi er tilpasset til å drikke morsmelk.

I store deler av verdens befolkning forsvinner denne evnen etter 3-4-årsalderen, da de ikke er tilpasset å fortsette drikke melk etter amming er slutt.

Men her i Norge og Nord- Europa har vi sen mange generasjoner tilbake drukket melk fra både ku og geit. Vi har klart å utvikle oss så vi tåler melk også i voksen alder. Dette gjelder ikke alle, så noen reagerer på melk når de blir eldre.

Symptomer på laktoseintoleranse:
  • Oppblåst mage
  • Diaré
  • Magesmerter

 

Har du et eldre barn som har disse symptom kan det være et tegn på laktoseintoleranse. Oppsøk da helsestasjon hvor du får videre rådgivning. I dag finnes det mange produkter som er laktosefrie. Det finns også alternative produkter som er gjort på kokos og havre.

Ønsker man å spise melk in imellom finnes det å kjøpe enzymet laktase på apotek. Tar man det sammen med maten så går det helt fint å fordøye de melkeprodukter som blir spist.

 

Noen reagerer på melkeproteinet

De aller fleste barn tåler morsmelk. Mange tåler også kumelk bra når det introduseres, men noen kan reagere på proteinet i melken. Både i MME og ferdig babygrøt brukes kumelk. (Det er ofte proteinet kasein man reagerer på.) Det er vanligere at små barn reagerer på grunn av at deres tarm ikke er fullt utviklet enda. Melk fra ku har et annerledes innhold enn morsmelk og noen tåler det ikke like godt.

Men det er ikke uvanlig at barn vokser det av seg og kan spise og drikke melkeprodukter når de blir eldre. Om du tror babyen din ikke tåler melkeprotein så ta kontakt med din lege eller helsestasjon. Det finnes alternativ MME på apoteket. Det er en fullstendig hydrolysert morsmelkerstatning som de fleste kan drikke.

Om du ammer og barnet ditt reagerer på melkeprotein, så trenger også du som mor være forsiktig med melkeprodukter.

Symptomer på allergi av melkeprotein:
  • Vondt i magen
  • Diaré
  • Oppkast
  • Hudutslett og eksem
  • Astma

 

FØlg oss på facebook
#
hits