Kolikk baby som gråter

Kolikk – når babyen ikke slutter å skrike

09.10.2017

Definisjonen på kolikk er at babyen skriker 3 timer per dag, minst 3 dager i uken. Ofte er babyen utrøstelig og gråter fra ettermiddag til midnatt. Dersom barnet får kolikk, starter det gjerne etter noen uker, og holder på til babyen er rundt 3 måneder.

Det finnes mange teorier om hvorfor et barn skriker, og det er ulike ting som fungerer – OM det fungerer. Barn er forskjellig og skriker sannsynligvis av forskjellige årsaker.

Det er helt fryktelig å høre sitt eget barn skrike i mange timer, uten å kunne trøstes.  Når man selv er sliten og oppgitt, er det vanskelig å tenke på hva man faktisk kan gjøre. Man blir helt desperat! Dette har jeg selv erfart da min sønn skrek “hele” hans første leveår.

Hvis du orker å lese dette, så er det ihvertfall muligheter for å prøve ut noe som kan hjelpe.

Kolikk kan være koblet til kosthold

Om problemet er koblet til kosthold, kan det være at babyen din reagerer på noe i morsmelken/MME. Gir dere MME kan man prøve å bytte til en type som er laget av hydrolysert kumelk. Du finner det på apoteket. Althèra og Nutramigen 1 DHA er noen eksempler. For noen fungerer dette. Ta det opp på helsestasjon for nærmere anbefaling. Hvis du ammer kan det være noe du spiser som babyen ikke tåler.

Det er viktig å huske på at små babyer ikke har fullt utviklet fordøyelsessystem. Det kan ta mange måneder, og noen ganger år, før tarmen takler alle typer mat. Et eksempel på dette er at barn kan ha ulike matintoleranser når de er små, men som de oftest vokser av seg når de blir 5-6 år, og skal starte på skolen.

Prøv å kutt ut noen matvarer

Om barnet ditt skriker mye og du har en følelse av at det er magevondt, så kan du prøve å kutte ut noen av disse matvarene i en periode:

Melkeprodukter- melk, smør, ost, fløte, yoghurt og cottage cheese.

Løk- alle typer som gul løk, rødløk og hvitløk.

Egg- Husk på at egg finnes i mange ferdigprodukter. Les alltid bak på pakken.

Noen ganger kan det hjelpe å tilføre gode bakterier til tarmen for å støtte opp. De kalles probiotika og kan kjøpes på helsekost (spesifikt til spedbarn). Det finnes flere forskningsstudier med positive resultat ved bruk av probiotika mot kolikk. Probiotika kan også brukes til eldre barn, ved forkjølelse og sykdom, da de påvirker immunforsvaret positivt.

Annen behandling

Andre ting som kan ha effekt er et besøk hos en Naprapat, Kiropraktor eller Manuell terapeut som jobber med å behandle barn. Noen ganger kan det sitte låsninger og stive partier i nakke og rygg som gjør vondt for babyen. Forløsningen ved fødsel kan være tøft for babyen, og noen ganger hjelper det med fysikalsk behandling. Syndromet kalles KISS KID.

Akupunktur kan også ha veldig god effekt ved kolikk. Selve behandlingen på spedbarn er relativt skånsom, både med tanke på tidsbruk og smerter. Det er verdt å minne på at barn er forskjellige, og det kan forekomme ulike reaksjoner på det å bli stukket, ligge i ro etc.

Masse lykke til og husk at det går over etter hvert.

FØlg oss på facebook
#
hits