Hygienisk matlaging til barn

Når våre små trer ut i den store verden er det mange forhåndsregler man bør ta.

I begynnelsen koker vi både flasker og smokker, vi bruker kanskje antibac og nekter forkjølede venner og familie adgang i hjemmet. I Norge utvikler stadig flere allergier og intoleranser, og èn av de mistenkte årsakene til dette kan være renslighet. Vi steriliserer omgivelsene våre, og barna blir ikke utsatt for de bakteriene som kan være sunt for å brygge opp et godt og stødig immunforsvar.

Hygiene er viktig

Hvorfor sier jeg dette for å i neste omgang fortelle dere hvorfor dere skal være omhyggelige med hygiene under matlagingen til deres små?

Jo, fordi bakteriene som formerer seg i mat faktisk kan være skadelige i en mye større grad enn vi ønsker å utsette de små for. Her er det ikke snakk om en risiko for forkjølelse, men en ordentlig matforgiftning. Sistnevnte ønsker du ikke at en liten kropp skal gå igjennom!

Disse punktene bør du følge:

  • Kok flasker og eventuell ammepumpe mellom hver bruk. Dette er viktig fordi melkebakterier har god grobunn i melk som blir stående over tid. Det kan være vanskelig å fjerne melkefettet ved kun å vaske for hånd eller i maskin. Dette kan barnet bli veldig sykt av.
  • Vask hendene alltid godt før du lager babymat.
  • Skyll alle grønnsaker og frukter, for disse kan ha jordrester på seg og vær forsiktig med bruk av friske urter til babyer under 1 år grunnet jordrester. Bruk gjerne tørkede urter, eller friske urter hvis maten skal kokes først.
  • Bruk separate kniver og skjærefjøler til kjøtt og grønnsaker.
  • Vær veldig påpasselig med at kjøtt er gjennomkokt, dette gjelder spesielt ved bruk av kylling.
  • Kjøl ned maten fort. Sett beholderen med mat i en kjele med kaldt vann, og deretter inn i kjøleskap eller fryser.
  • Oppbevar maten trygt. 2-3 dager i kjøleskapet, eller 2-3 mnd i fryseren.
  • Smak alltid på maten før du serverer den til barnet for å forsikre deg om at maten ikke er blitt dårlig.
  • Ikke varm opp maten fler ganger, og frys heller ikke ned mat som har vært oppvarmet. Da dette skaper grobunn for bakterier.

Mye her er generell informasjon om kjøkkenhygiene, men det er faktisk 1 million tilfeller av matforgiftninger i Norge i året – og de aller fleste av disse er pga. hygiene i eget hjem. Det kan tyde på at hvermannsen kanskje er litt for dårlig på hygiene, så dette er nok noe alle kan prøve å bli litt bedre på. Og spesielt da når vi lager mat til våre små!

FØlg oss på facebook
#
hits