Hvilke matvarer kan du gi som første babymat?

Her har jeg laget en liten oversikt over matvarer som er fint å starte med når du skal introdusere fast føde.

Grønnsaker.

Grønnsaker er milde for magen og er en god start som introduksjon til fast føde.
Grønnsaker som egner seg spesielt godt til de aller første smaksprøvene er:

  • Pastinakk
  • Søtpotet
  • Gulrot
  • Potet
  • Gresskar
  • Squash

Disse grønnsakene kan gi de små litt luft i magen og bør introduseres litt forsiktig til å begynne med.

  • Blomkål
  • Brokkoli
  • Erter
  • Mais

Frukt.

Frukt aksepteres ofte raskt av de små da det er søtt. Noen frukter kan være sterke for magen, så tenk litt over porsjonene når du skal gi de første smaksprøvene.

Milde frukter som egner seg til smaksprøver:

  • Kokt eple
  • Kokt pære
  • Fersken
  • Aprikos
  • Svisker
  • Bananer
  • Avokado

Noen av disse har mageregulerende egenskaper. En grønngul banan kan virke forstoppende og en brungul banan har mer løselig fiber og sødme. Aprikoser og svisker virker avførende på magen. Under oppskrifter er det en veiledning på hvordan du skal tilberede maten når du skal gi babyen smaksprøver.

Bær er også fint, men kan være litt hardt for magen hvis de gis i store mengder. Kok alltid bærene først om du bruker frosne bær fra butikken.

Grøt.

Det er ikke mange andre land som gir babyen like mye grøt som vi gjør i Norge. Mange lurer på om det virekelig er nødvendig å gi babyen så mye grøt? Grøt er faktisk en veldig god kilde til viktige vitaminer, mineraler og fiber. Grøt fra butikk er også tilsatt jern.

Det er viktig at gluten introduseres langsomt for å prøve å forebygge utvikling av cøliaki.

Det er viktig at gluten introduseres langsomt for å prøve å forebygge utvikling av cøliaki. Man sier at gluten skal innføres under en morsmelkparaply, og med dette menes det at morsmelken beskytter i denne perioden hvor gluten innføres.

For å introdusere gluten langsomt er det lurt å bytte mellom ulike typer grøt, med og uten gluten. Det er IKKE anbefalt å vente med i introdusere gluten til babyen.

Kjøtt.

Om babyen er 4-5 mnd starter du med grøt, grønnsaker og frukt. Kjøtt kan du introdusere fra ca. 6 mnd.

Meieriprodukter.

Barn skal ikke introduseres for meieriprodukter før de er 10 mnd. Først da kan du benytte litt i matlaging. Som drikke kan du tidligst introdusere dette for barnet fra 12 mnd. Årsaken er at det hemmer opptak av jern og barn under 1 år er utsatt for jernmangel.

Les også Når er babyen klar for fast føde og Hvor mye kan baby spise i starten og Hygienisk matlaging til barn

FØlg oss på facebook
#
hits