For mye melk kan gi jernmangel

Helsedirektoratet anbefaler å ikke gi kumelk som drikke eller i grøt til barn under 12 måneder, fordi kalsiumet i melken kan hemme opptak av jern og dermed bidra til jernmangel.

For spedbarn er det ekstra viktig å fylle på med jern, siden jernlageret de har fra fødselen av begynner å tømmes etter omtrent et halvt år.

Hvilke melkeprodukter kan babyer få?

Helsedirektoratets anbefaling gjelder primært kumelk som drikke og i matlaging.

Smør kan fint brukes i matlaging allerede fra den første maten.

Andre melkeprodukter som ost, yoghurt, kefir, crème fraîche, cottage cheese, kesam, rømme og fløte kan man begynne å gi litt av fra barnet er ti måneder.

Ost og yoghurt er behandlet på en måte som gjør at de er mildere for magen og derfor skaper mindre irritasjon. Kefir er fermentert, noe som betyr at den inneholder gode bakterier som er bra for tarmen og styrker immunforsvaret.

Noen mener at melk som drikke er unødvendig så lenge du spiser andre melkeprodukter. Her er jeg helt enig. Spiser du smør, ost og yoghurt har du ikke behov for drikkemelk.

Det er mengden som er viktig

Hvor mye melk man drikker har innvirkning på kroppens jernopptak, også hos eldre barn. En studie viser at barn i toårsalderen som drakk mer enn to glass melk om dagen hadde økt risiko for jernmangel.

Så om dere velger å gi barnet melk, bør det begrenses til maks to glass om dagen.

FØlg oss på facebook
#
hits