De første smaksprøvene til baby

05.04.2017

Den første introduksjonen av mat er så utrolig spennende!

Det er virkelig et helt nytt kapittel i livet til en baby, og for oss foreldre også.

Noen gleder seg og planlegger dette lang tid i forveien. Andre gruer seg litt, for de vet kanskje ikke hvordan det kan gjøres og synes det er litt vanskelig.

En eldgammel metode

De fleste barn er klar for å starte med smaksprøver når de er rundt et halvt år, men dette kan variere. Noen er klar allerede ved fire måneder, mens andre ikke vil ha fast føde før de nærmer seg ett år.

Når du føler at barnet ditt er klar for å prøve fast føde, så er det absolutt enklest å la barnet prøve din mat. I starten handler det om svært små porsjoner, kanskje bare en teskje. Tygg maten din og gi babyen din en liten smaksprøve av dette.

Med så små mengder trenger du ikke være bekymret for om det er for mye salt i maten, men det er en forutsetning at maten du spiser er av gode råvarer og ikke dårlig hurtigmat.

Ekkelt?

Du synes kanskje det er litt ekkelt å gjøre det slik, men egentlig er det ganske naturlig. Forskere mener mennesker liker å kysse så godt blant annet fordi vi for lenge, lenge siden brukte å tygge maten og overføre den direkte fra morsmunn til babymunn. En av fordelene med å gjøre det slik er at maten får litt av dine enzymer fra munnhulen som hjelper til å bryte ned maten. Den blir da lettere å fordøye for babyen din. Og det er i hvert fall utrolig enkelt!

Senere kan du starte med puré når barnet får mer lyst på mat. Da er kokte rotgrønnsaker fint å starte med, slik som gulrot, kålrot, brokkoli, søtpotet, pastinakk, persillerot og jordskokk. Disse er lette å fordøye.

Det er lurt å tilsette smør eller annen god fettkilde, som kaldpresset olje eller avokado, i maten til babyen din. Barn trenger bra fett for at hjernen skal utvikles bra, og fett hjelper dessuten på opptaket av vitaminer. Dessuten smaker det mye bedre!

Les også: Gulrotmos
FØlg oss på facebook
#
hits