Babymat

Babymat – de første smaksprøvene

Det er enkelt å lage de første smaksprøvene til babyen din selv. Her er noen tips til hjemmelaget babymat.

I starten holder det med små smaksprøver av mos og da med så lite som en teskje om gangen. Du kan lage mos av kokte grønnsaker og tilsette litt smør.

Grønnsaker

Grønnsaker er mildt for magen og en bra introduksjon til fast føde. Disse grønnsakene egner seg spesielt godt til de aller første smaksprøvene:

Noen grønnsaker kan gi luft i magen. Har barnet ditt problemer med dette, kan det være lurt å vente med disse:

Frukt

Du kan også gi frukt som de første smaksprøvene. Frukt er naturlig søt i smaken, så de fleste barn liker det. Husk at den søte smaken er noe vi alle er født med, men at barn også trenger å bli vant til de andre smakene: surt, bittert og salt. Derfor er det bra å basere mesteparten av maten på grønnsaker.

Milde frukter som egner seg til smaksprøver:

Noen av disse har mageregulerende egenskaper. En grønngul banan kan virke forstoppende og en brungul banan har mer løselig fiber og sødme. Aprikoser og svisker virker avførende på magen.

Frukt kan også med fordel tilsettes litt fett. Det hjelper kroppen å ta opp vitaminer og gir stabilt blodsukker. Kokosmelk eller kokosolje er godt til frukt. En liten teskje er nok.

Avokado inneholder gode fettkilder og er godt sammen med banan. Bruker du avokado trenger du ikke tilsette kokosfett eller smør.

Bær

Bær er også sunt og godt, men kan være litt hardt for magen hvis det gis i for store mengder.

Om du bruker frosne bær fra butikken, bør de alltid kokes først, så barnet ikke risikerer å bli smittet med bakterier som kan gi diarè og oppkast.

Grøt

Norske babyer spiser mye grøt – mer enn i de fleste andre land. Fordelen med grøt er at det er veldig enkelt og går raskt.

Vi får ofte høre at vi må gi grøt fra butikk for den er tilsatt ekstra jern som små barn trenger. Det er riktig at barn trenger jern, men det finnes også blant annet i kjøtt, lever, linser, bønner, cashewnøtter, kakao, eggeplomme og sesamfrø. Les mer om Jernrik mat til babyen din.

Om du vil lage grøt til babyen selv, kan du for eksempel bruke:

  • Havre
  • Hirse
  • Bokhvete
  • Quinoamel

Ikke alle barn liker grøt. Om det gjelder ditt barn, så slapp av: Det finnes ingen næringsstoffer i grøt som ikke kan fås fra annen mat.

FØlg oss på facebook
#
hits